Znamenitosti Kosmaja - Priroda i istorija isprepletane na jednom mestu

15.12.2023

Da li ste znali da se na samo satvremena vožnje od Beograda nalazi pravi raj prirode? Reč je o planini Kosmaj.

Gotovo je neverovatno da se na 626 metara nadmorske visine smestila bujna vegetacija. Na strmim stranama nalaze se bogatebukove i hrastove šume, koje smenjuju raskošni četinari. Blage padine su obrasle bajkovitim livadama prepunih cveća, dok podnožje ispunjavaju voćnjaci i njive.

Gde god pogledate ova planina će vam podariti prizor od kog zastaje dah, te ne čudi što je postala omiljeno mesto za odmor ne samo Beograđana, već i stanovnika cele Srbije. Njenim čarima ne mogu da odole ni inostrani turisti i rado joj se vraćaju.

Međutim, Kosmaj nije poznat samo pošumama i livadama, već i po brojnim znamenitostima.

Prirodne znamenitosti Kosmaja

Kosmaj je, zaista, savšeno mesto zaljubitelje prirode. U podnožju planine, tačnije na prostoru sela Markovac, je istoimeno jezero. Jedno od najstarijih veštačkih akumulacija, Markovačko jezero je nastalo1969. izgradnjom brane na reci Košarna. Prostire se dužinom 1.500 m, a širinomoko 200 m. Dubina je 5 metara. Mada na nekim mestima iznosi i 7 metara.

Jezero je okruženo šumom i pašnjacima tako da svuda uonakolo vlada mir koji povremeno remete zvuci divljih patki, čaplji i drugih ptica koje naseljavaju kraj. Dok na stazama oko jezera mogu sesresti zečevi, fazani, a neki put i srndaći.

Iako je priroda netaknuta, do Markovačkog jezera vodi asfaltiran put, te posetioci mogu lako da stignu. Posebno je popularno u letnjim mesecima, kada privlači pažnju mnogih kupača. Tome doprinose i uređene plaže koje pružaju savršen ugođaj svima koji žele da uživaju u plivanju u čistoj jezerskoj vodi.

Za avanturiste koji posete Kosmaj tu je vodopad Pruten. Ušuškana u podnožju planine, ovu prirodnu lepotu krasi voda bogatog kolorita. Počev od tirkizne, preko plave, pa do žute-zelene nijanse - magični sjaj sa površine savršeno upotpunjuje tonove okolnog drveća.

Vodopad Pruten bio je poznat još u Rimskom carstvu. Zapravo, Rimljani su ga koristili za ispiranje i hlađenje rude koju su vadili iz planinskih nalazišta. Danas predstavlja pravu atrakciju koju vredi obići, bez obzira što put nije jasno naznačen.

Ukoliko se zaputite do vodopada, najbolje je da sledite navigaciju koja će vas odvesti do mesta odakle ćete čuti zvuk sakrivenog Prutena.  

 Istorijske znamenitosti Kosmaja

Planina Kosmaj je tokom vekova imala i važnu ulogu u borbama srpskog naroda. Jedna od najznačajnijih jeste ona koja je doprinela ishodu Kolubarske bitke. Naime, ovde je vojska Kraljevine Srbije, pre svega Timočka divizija, uspela da zaustavi napad Austro-Ugraske.

U čast poginulim vojnicima na vrhu Beli kamen podignuta je spomen kosturnica. Iako je skromnije strukture, na njoj se ističu krst i bela mermerna tabla sa uklesanim stihovima Đure Jakšića, kao večnim podsetnikom na junaštvo naših vojnika koje čuva od zaborava.

Druga važna istorijska znamenitost koju morate posetiti jeste spomenik borcima Kosmajskog odreda. Svojim impozantnim dizajnom, kao i značaju koji ima za srpsku istoriju, opravdano se smatra simbolom Kosmaja.

Spomenik je podignut 1971. godine na vrhu Mali vis. Za njegov izgled zaslužni su vajar Vojin Stojić i arhitekta Gradimir Medaković, koji su borbu naših vojnika predstavili u vidu iskre slobode sastavljene od 5 krakova, visokih 30 metara. Dok je u središnjem delu mermerni postament koji simbolizuje večni plamen.

Za razliku od kosturnice, čiji put nije uređen, već vas vode natpisi na tablama, do spomenika stići ćete veoma lako odličnom stazom, a u samom podnožju je parking gde možete ostaviti svoje vozilo.

Stanovi u srcu Kosmaja

Kosmaj Residence vam pruža neodoljivu priliku da oplemenite svaki trenutak života. Na samo korak od vašeg doma na Kosmaju, čekaju vas sadržaji koji će vaše dane učiniti posebnim.

Kosmaj nudi prelepe staze za jahanje, zatim biciklističke staze koje vas vode kroz netaknutu prirodu, kao i vožnju kvadova za ljubitelje adrenalina. Ljubitelji mirnije rekreacije mogu odabrati fittness, jogu ili plivanje u otvorenom ili zatvorenom bazenu.

Vaša deca će uživati u igri u parkovima prilagođenim njihovom uzrastu, dok će porodični trenuci dobiti poseban pečat uz uzbudljive projekcije na otvorenom u našem bioskopu. Za ljubitelje gastronomije, tu je bazar sa visokokvalitetnim domaćim i organskim proizvodima.Postanite vlasnik kutka u srcu ove jedinstvene oaze i započnite putovanje prema životu kakav zaslužujete.

Diretkna prodaja

+381 11 40 10 888

+381 69 405 0000