Upoznajte Kosmaj - oazu mira ispunjenju tradicijom i istorijom

4.12.2023
Aleksandra Dimitrijević

Da li ste znali da se na manje od 40 minuta udaljenosti kolima od glavnog grada nalazi oaza mira i lepote?

Savršena kako za beg od gradske buke vikendom, tako i godišnji odmor, planina Kosmaj je, zaista, pravi dar prirode koji osvaja već pri prvoj poseti.

Smeštena u okolini Sopota i Mladenovca, ova planina sa svojih 626 m nadmorske visine nalazi se na drugom mestu na listi najnižih planina u Srbiji, odmah iza Avale. Iako niska, nimalo ne zaostaje bogatom florom i faunom, kao ni raznovrsnim istorijskim i kulturnim sadržajem za drugim predelima naše zemlje.

Već svojim imenom izdvaja se od drugih. Prema verovanju, ime potiče od keltske reči „cos“, što u prevodu znači „šuma“ i predindoevropske reči „maj“, tj. „planina“. Sam naziv ukazuje na planinu bogatu neverovatnom prirodom, ali i neobičnim izgledom. Naime, Kosmaj ima oblik polumeseca tako da vrhovi Mali, Goli i Rutavi dominiraju ovim delom Šumadije.

Istorijski značaj planine Kosmaj

Kosmaj je od davnina predstavljao važno mesto. U vreme Rimskog carstva na ovom prostoru vađeno je zlato i olovo. Mada istoričari smatraju da je planila bila rudarsko nalazište mnogo pre dolaska Rimljana.

Zahvaljujući dobrom položaju Kosmaj je imao važnu ulogu u borbama srpskog naroda, a Kosmajci su nadaleko bili poznati kao hrabri i vešti ratnici. Učestvovali su u Boju na Kosovu, Srpsko-turskom ratu, kao i u Balkanskim ratovima. Dok su u Prvom svetskom ratu tokom Kolubarske bitke, 1914. godine, omogućili vojsci Kraljevine Srbije da odbrane položaje od silovitog udara Austro-Ugraske.

U čast vojnika, na Kosmaju je podignuta spomen kosturnica na vrhu Beli kamen. Na njoj su uklesani stihovi Đure Jakšića:

„I samo dotle, do tog kamena,

Do tog bedema, Nogom ćeš stupit’, možda poganom.

Drzneš li dalje?…Čućeš gromove

Kako tišinu zemlje slobodne

Sa grmljavinom strašnom kidaju;“

Još jedan istorijski simbol Kosmaja koji morate obići jeste Spomenik borcima Kosmajskog odreda na vrhu Mali vis. Ovo je ujedno i jedan od najpoznatijih spomenika Narodnoooslobodilačke borbe. Izgrađen je 1971. godine prema nacrtima vajara Vojina Stojića i arhitekte Gradimira Medakovića. Svojim impresivnim dizajnom nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Spomenik se sastoji od 5 krakova, visokih 30 metara, koji predstavljaju iskre slobode. U njihovom središtu je mermerni krug, kao simbol večnog plamena, na kome je ispisan tekst:

„Mladenovčani, Gročani, Smederevci, Podunavci, Jeseničani, Pomoravci, Beograđani, Posavci, Vračarci i Kosmajci, 2. juli 1941. godine, maj 1945. godine“.