Sportske aktivnosti na planini Kosmaj

30.3.2024

Smeštena na samo 55 km udaljenosti od Beograda, nalazi se planina Kosmaj. Iako je druga na listi najnižih planina uSrbiji, može se pohvaliti jedinstvenom prirodom. Na 626 m nadmorske visine smeštene su bukove i hrastove šume, koje smenjuju predeli sa četinarima, dok su blage padine obrasle bajkovitim livadama.

Predivne predele ispunjavaju i brojne životinjske vrste. Zečevi, srne, fazani, jerebice, prepelice - samo su neke od životinja koje možete videti na ovom prostoru.

Sa očaravajućom prirodom dolaze i brojne sportske aktivnosti koje vam pruža planina Kosmaj.

 

Zaputite se u istraživanje nepoznatih predela

Planinarenje je prva asocijacija kadase pomene sport na planini. Ukoliko ste pomislili da se odnosi samo na savladavanje nepreglednih vrhova, prevarili ste se.

Ovaj pojam obuhvata niz aktivnosti,uključujući i pešačenje. Kao najpopularnija sportska rekreativna netakmičarska disciplina, pešačenje podrazumeva hodanje po bezbednim stazama u prirodi. Samimtim je idealna i za osobe koje nisu fizički aktivne.

Kosmaj obiluje lepo uređenim stazamasa klupama i osvetljenjem, te ćete moći da uživate u prijatnoj šetnji, bezvelikog premora.

Avanturisti svoj pohod mogu započeti od podnožja planine. U podnožju posetite, najpre, manastir Tresije. Smatra se da je ovu znamenitost podigao despot Stefan Lazarević. Mada pojedini navode daje izgrađen početkom 14. veka zaslugom kralja Dragutina. Ono što se sasigurnošću može potvrditi jeste da je kamen za temelj donet sa Svete Gore.

Od manastira možete se zaputiti stazomkroz hrastovu i bukovu šumu, koja će vas odvesti do arheološkog nalazišta utvrđenjaKasteljan. U njegovim zidinama moći ćete da vidite fosilne ostatke školjki, štoje najbolji dokaz da je ovaj prostor nekada bio pod dubokim morem.

Južnom stazom od Kasteljana stići ćetedo vrha Beli kamen i kosturnice podignute u čast poginulim vojnicima u Kolubarskojbitki. Tu vas čeka i vidikovac koji potvrđuje izreku da „najbolji pogledidolaze nakon najtežeg uspona“.

 

Aktivirajte svaki mišić svog tela

Brdski biciklizam je još jednasportska aktivnost koja pripada planinskim disciplinama. Iskusni dobro znaju daje u pitanju vožnja bicikla kroz planinske krajeve i nepregledne„ofroud“ staze koje zahtevaju spremnost i dobru opremu.

Ukoliko je biciklizam samo vaš hobi,budite bez brige. Predeli na Kosmaju omogućavaju vam da vozite ovo omiljeno vozilo na dva točka. Ne samo da ćete osetiti nalet adrenalina i energije kojaaktivira celokupnu muskulaturu tela, već ćete upoznati netaknutu prirodu ove planine.

Za ljubitelje životinja Kosmaj jeidealno mesto, jer nudi odlične staze za jahanje. Mir, lagani kas konja i povetarac u kosi - pravi je opis nezaboravnih trenutaka, koje ćete zajedno sa ovim plemenitim životinjama doživeti na Kosmaju.

Čak i ako ste se već oprobali u jahanju na planini sigurni smo da željno čekate da ponovite. Staze Kosmaja su drugačije u različitim mesecima, te iznova osvajaju svojom lepotom.

 

Aktivan odmor na luksuznom nivou

U samom srcu prirode nalazi sekompleks Kosmaj Residence. Izgrađen po najvišim svetskim standardima donosi komfor modernog života, ali uz uvažavanje prirode.

Počev od elegantnog eksterijera, pa do luksuzno opremljenih enterijera - svaki stan u 4 zgrade, koliko obuhvata ovajkompleks, izdvaja se stilom koji nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Uz besprekoran smeštaj, Kosmaj Residence svojim stanovnicima nudi i niz sportskih aktivnosti. Na raspolaganjusu vam otvoreni i zatvoreni bazeni, fitnes centar, kao i teniski i košarkaški tereni.

Ukoliko želite da osetite čari planine Kosmaj, kontaktirajte naše specijalizovane savetnike.