Koja je spratnost za vas?

3.4.2024

Kupovina stana na Kosmaju, zaista,predstavlja priliku koja se ne propušta.

Poznata po izuzetnoj prirodi, planina Kosmaj opravdano nosi epitet raja na zemlji. Na samo 626 m nadmorske visine smestile su se bukove i hrastove šume, brojni proplanci i livade, kao i izvori pitke vode.

Prelepu prirodu prati i neverovatnočist i zdrav vazduh. Naime, Kosmaj se ističe ružom vetrova. Ona se formira od vazdušnihstruja sa Karpata i Mediterana, donoseći brojne blagodeti za organizam čoveka.Zbog toga je planina stavljena pod zaštitu države kao prirodno dobro od izuzetnog značaja.

Imajući ovo u vidu ne čudi što je Kosmaj poslednjih godina veoma tražena destinacija u našoj zemlji. Sa odlukom o kupovini stana, nameće se i pitanje koji sprat izabrati.

Da bismo vam pomogli otkrivamo vam koje faktore trebate uzeti u obzir pri izboru spratnosti.

Pogled

S obzirom da kupujete nekretninu za odmor pogled koji se pruža sa terase ima važnu ulogu. Naravno, viši spratovi donose i bolju perspektivu. Odnosno, omogućavaju vam da imate širi pogled na okolne predele i zaštićene šume. Ipak, morate znati da pogled na višim spratovima diktira i višu cenu po kvadratu.

Sa druge strane, stanovi na nižim nivoima nude vam uživanje u manjem obimu zelenila. Međutim, oni pružaju mogućnost da izbliza vidite životinje, koje neretko neustrašivo šetaju i krajevima u kojima su ljudi. Zečevi, srne, fazani, jerebice, prepelice - samo su neke od životinja, koje će vam možda praviti društvo dok ispijate prvu jutarnju kafu.

Povraćaj iznajmljivanja

Odabir odgovarajućeg sprata biće važna odluka ako ste kupili stan na Kosmaju koji želite da iznajmljujete.Svakako, očaravajući pogled privući će pažnju turista. Mada ne preferiraju svi stanovena višim spratovima, naročito ako zgrada nema lift.

Istraživanja pokazuju da je najveća potražnja za stanovima u turističkim centrima koji se nalaze na srednjimnivoima. Prema mišljenju mnogih upravo oni nude spoj funkcionalnosti i prelepogambijenta. Samim tim imaju i bolji povraćaj zakupnine.

Osvetljenje

Obilje svetlosti je još jedna prednostkoju dobijate kako se penjate na više spratove. Prozore ne zaklanja okolno drveće, te sunčevi zraci tokom čitavog dana nesmetano ulaze u vaš dom. Nažalost, topli sunčevi zraci u letnjim danima dovode do potrebe za hlađenjem.

Da bi izbegli nepotrebne troškove klimatizacije pojedini ljudi radije biraju stanove na nižim spratovima koji imaju prijatnije temperature.

Privatnost

Boravak na nižim spratovima ponekad može narušiti buka koja dopire sa gornjih spratova. Takođe, nema dovoljno privatnosti kao na višim spratovima.

Ako cenite svoju privatnost i želite potpuni mir najbolja opcija jeste stan na poslednjem spratu. Nema stanara iznad vas koji bi stvarali buku. Čak i graja dece sa igrališta neće dopreti do vašeg stana.

Ukoliko se stan na nižim spratovima nalazi daleko od liftova i stepeništa, onda vam buka neće predstavljati problem.

Bezbednost

Statistički podaci pokazuju da prizemlje i niži spratovi nose mnogo veći rizik od kriminala. Mada, generalno,to zavisi od arhitekture same zgrade, kao i od sigurnosnih mera koje supreduzete. Kamere, ulazna vrata sa automatskim zaključavanjem i recepcija koja radi 24 časa obezbeđuju bolju kontrolu pristupa zgradi, te je smanjena opasnost od napada i krađe.

Ukoliko ste odlučili da kupite stan na Kosmaju, moderni kompleks Kosmaj Residence poseduje sve što vam je potrebno za komforni boravak u prirodi.