Kako provesti dan na Kosmaju?

4.3.2024

Da li ste znali da vas na 50-ak km od Beograda čeka raj na zemlji? Da, dobro ste pročitali. Na planini Kosmaj nalazi se savršeni spoj neverovatne prirode, zdravog vazduha i magične energije koja će prožeti svaki deo vašeg bića.

Sa samo 626 metara nadmorske visine Kosmaj je druga najniža planina u Srbiji, posle Avale. Ipak, to je ne sprečava da iznova zadivljuje posetioce, te ne čudi što se svi rado vraćaju.

Ukoliko imate samo jedan slobodan dan za boravak u prirodi, otkrijte u nastavku teksta kako da provedete dan na Kosmaju.

Šetnja prirodom je najbolji vid relaksacije

Dan započnite upoznavanjem sa planinom. To ćete najbolje ostvariti laganom šetnjom kroz njene očaravajuće predele.

Nekada mesto važnih istorijskih događaja, od 2005. godine Kosmaj ima status zaštićenog prirodnog dobra izuzetnih odlika, što dodatno potvrđuje bogatstvo prirode koja je krasi. Naime, više od 70 odsto površine je pod šumskom vegetacijom. Dominiraju bukove i hrastove šume, dok je manji procenat četinara. Blage padine su pod travnatom vegetacijom, a na njima se mogu pronaći više od 550 vrsta biljaka.

Ova mitska planina je u doba Rimljana bila stanište boginje Maje. Danas je dom skoro 200 različitih vrsta životinja, uključujući gmizavce, vodozemce, sisare i ptice. Sigurno nećete u jednom danu moći sve njih da vidite, ali uz malo sreće društvo u šetnji praviće vam veverice, zečevi, fazani, srne i lisice.

Čak i ako niste iskusni planinar ne morate brinuti. Kroz šume Kosmaja vode uređene staze. Ne samo da su osvetljene i označene, već su postavljene drvene klupe i stolovi za odmor.

Doživite Kosmaj na sasvim drugačiji način

Obronke koje je u davna vremena zapljuskivalo Panonsko more moći ćete da vidite sa vidikovca. Ovaj drveni toranj je prema predanju nastao na temeljima srednjovekovne osmatračnice. Na samom vrhu ostaćete bez daha, ali ne od strmog uspomena, već od, zaista, impresivnog pogleda na prirodu koja se pruža unaokolo.

Sa desne strane vidikovca nalazi se put koji će vas odvesti do spomen kosturnice na Belom kamenu. Iako manjih dimenzija, sastavljena od krsta i bele mermerne table, ima izuzetni istorijski značaj. Podignuta je u čast vojnicima Timočke divizije koji su 1914. godine uspeli da zaustave napad Austro-Ugraske.

Dan na Kosmaju ne možemo zamisliti bez posete simbola ove planine. U pitanju je spomenik borcima Kosmajskog odreda. Svojom veličinom i fascinantnim dizajnom ističe se na vrhu Mali vis.

Spomenik je delo vajara Vojina Stojića i arhitekte Gradimira Medakovića. Sadrži 5 krakova, visokih 30 metara, koji označavaju iskre slobode. Dok je u centralnom delu smešten mermerni postament poput večnog plamena.

Do ovog spomenika možete stići i kolima. Ipak, preporučujemo da proštetate šumskom stazom koja vodi do njega.

Kosmaj - Srpska Sveta Gora

Kosmaj je poznat i po brojnim manastirima. Većina potiče iz doba vladavine despota Stefana Lazarevića, kadaje ova planina postala verski centar severne Srbije.

Jedan od posećenijih je manastir Tresije,koji se nalazi nedaleko od spomenika borcima Kosmajskog odreda. U 17. veku manastir je razrušen pod napadom Turaka. Srećom, monasi su uspeli da spasu vredne relikvije.

Nakon manastira Tresije, krenite ka manastiru Pavlovac. I njega je podigao despot Stefan Lazarević, a naziv je dobio po obližnjem potoku. Upravo u njemu je patrijarh Arsenije Čarnojević služio liturgiju pre polaska srpskog naroda u Ugarsku 1690. godine.

Ako ste spremni da krenete do sela Nemenikuće obavezno posetite crkvu Svetih apostola Petra i Pavla. U porti ovecrkve nalazi se čuvena Kleopatrina česma. Naziv je dobila po ćerki kneza Aleksandra Karađorđevića, koja je tragično izgubila život.

Prema predanju knez je naredio da se na mestu gde je pogrebna povorka prenoćila podigne najlepša česma. Verovanje kaže da je iz nje potekla lekovita voda.

Ukoliko ste uživali u danu provedenom na Kosmaju vreme je da razmislite o kupovini stana na ovoj planini. U tome vam može pomoći Kosmaj Residence.

Moderni kompleks, od 4 zgrade, krasi luksuzna arhitektura koja je u savršenom skladu sa prirodom. Na raspolaganju su vam stanovi od 32 m2 do 41 m2 izgrađeni od najkvalitetnijih materijala i besprekornog enterijera koji boravak na planini podiže na viši nivo.

Ono što izdvaja ovaj kompleks od drugih jeste raznovrsni prateći sadržaj. Otvoreni i zatvoreni bazeni, teniski i košarkaški tereni, Wellnes i Spa centar, biskop na otvorenom - samo su neki od njih koji će vas oduševiti.